Bemutatkozás

benkő zsuzsa fotó

Benkő Gáborné Zsuzsa vagyok, szakápolónő, diplomás csecsemő- és kisgyermeknevelő, szülő csecsemő/kisgyermek konzulens, három gyermekes édesanya. Alapvégzettségem az Egészségügyi Továbbképző Intézetben szerzett egészségügyi felsőfokú szakképzettség. Kisgyermeknevelői pedagógusi diplomám az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Tanító és Óvóképző karán szereztem, majd posztgraduális képzés keretében, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet, Egészségügyi Közszolgálati Karán, Integrált szülő-csecsemő konzulens hallgatóként kitűnő eredménnyel végeztem.
Nekünk, pedagógusoknak, konzulenseknek, kiemelten fontos feladatunk, a szülők támogatása, hogy gyermekeiket, emberpalántáikat elég jó alapokra helyezhessék, ezzel segítve gyermekük optimális fejlődését. Úgy, mint amikor fát ültetünk, fontos, hogy különös gondot fordítsunk a talaj minőségére, mert kedvenc növényünk gyökérzete, ezáltal maga a fa egésze, így fejlődhet a legoptimálisabban. Növényünket azonban folyamatosan táplálni szükséges, hogy egészségesen, kifejletten virulhasson, ágaira sok kis madár építhesse fészkét, újabb és újabb családot alapítva. Mint holisztikus szemléletű kisgyermeknevelő, eddigi szakmai kompetenciám volt a tanácsadás, csecsemők/kisgyermekek egészséges testi és érzelmi fejlődésének támogatása, valamint a szülők segítése, gyermekük gondozásában, nevelésében. Szülő-csecsemő konzulensi képesítésem kiemelten az alkalmazkodási nehézségekre irányuló ismeretszerzés, mely képzés eddigi tevékenységem komplex kiegészítése.

 

Mi is az a szülő-csecsemő konzultáció?

A szülő-csecsemő konzultáció alapdiplomához kötött pszichológiai alapú segítségnyújtás kisgyermekes családok számára. Ez egy viszonylag új szakterület Magyarországon, mely gyermekek harmonikus fejlődését támogatja, konzultációs segítségnyújtást biztosítva a csecsemő- és kisgyermekes szülők számára. Ez a konzultációs forma, már hosszú évek óta, több nyugati országban nagyon jó eredménnyel működik, része az egészségügyi és szociális ellátásnak.
A Szülő-csecsemő konzulens olyan speciálisan képzett szakember, aki 0-3 éves korú gyermekek alkalmazkodási nehézségeinek, regulációs zavarainak felismerésével, kezelésével foglakozik, és alapdiplomáját tekintve elmélyült ismeretekkel rendelkezik a kisgyermekkori fejlődés sajátosságairól.
 

Mik azok a nehézségek, melyek konzultációs formában megoldhatóak?

Alkalmazkodási nehézségek esetén a csecsemőknek nehézségei vannak abban, hogy egyes viselkedési területeken a környezetéhez alkalmazkodjon. Ezek csecsemőkorban az alvási, átalvási, altatási, továbbá az etetési, étkezési és gyarapodási nehézségek, valamint a nagyfokú nyugtalanság és gyakori, megnyugtathatatlan sírás. A kezdeti tünetek felismerésének hatására időben elkezdett konzultáció segíthet elkerülni, hogy a megoldatlan problémák később viselkedészavarként, vagy pszichoszomatikus betegségekként jöjjenek felszínre. A megoldás tekintetében nincs egységes recept, hiszen minden ember, - legyen gyermek, vagy felnőtt - saját egyéniséggel, személyiséggel rendelkezik.

Konzulensként képes vagyok a koragyerekkori regulációs zavarok minél korábbi felismerésére, és a szülőkkel történő együttműködés segítségével annak megoldására. A koragyermekkorra való tekintettel, a konzultációk alkalmával, a szülők és a gyermek együttes jelenléte szükséges. A konzultáció időtartalma 80 – 90 perc, mely a témától függően heti rendszerességet igényel, várhatóan 6-8 alkalommal.